O autorici

Slikarica Lili Gluić rođena je u Splitu 6.1.1956. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Splitu. Tijekom školovanja život je odnosi na neko vrijeme u Švicarsku(Zurich) i Italiju (Milano), gdje se upoznaje sa europskom umjetnošću. Udaje se i seli u Nizozemsku (Amsterdam, Deventer), gdje dolazi u neposredan dodir s djelima vrhunskih majstora haške škole i impresionizmom uopće, te Kanadu (Toronto).

Za izražaj impresija koje stiče nije trebalo dugo čekati. Čim joj to dopuštaju obiteljske obveze, njen likovni talent nalazi put koji je nemoguće zaustaviti. Lili uvijek ističe da su prvo i najvažnije umjetničko djelo njenih petero djece na čijem se rađanju i odrastanju mogla učiti da ljudski napori surađujući s Božjim nadahnućem rađaju neizbrisivim impresijama. Intenzivira svoj rad i uz pomoć i sugestije dr. Fani Celio Cega (ravnateljice Muzeja grada Trogira), Ivane prijatelj-Pavičić, Srđane Šenauer, fra Branka Periše, te pok. dr. Anatolija Kudrjavceva, koji prepoznaju njenu izvornu darovitost počinje izlagati.

Prvu izložbu priređuje u Muzeju grada Trogira, a likovna joj kritika omogućuje nastavak niza više od 80 samostalnih izložbi do danas, u domovini i inozemstvu. Na poziv milanskog galeriste izlaže u Ars-Italica u centru Milana. Gostuje sa svojim radovima u Galeriji El hogar-Lugones u Buenos Airesu (Argentina). U Hrvatskom domu u Buenos Airesu izložbom uveličava proslavu Dana državnosti, pod pokroviteljstvom RH. Danas njene slike krase prostorije Hrvatskog doma u Buenos Airesu.

Bavi se ilustriranjem knjiga, kao npr. Knjigu sonetni vijenac don Stanka Jerčića „ Put križa“, “Španjolske pjesme za djecu“, te knjigu poezije „Ići dalje“ Kasije Gruica-Kurtović, zbirku poezije “Prava ljubav” iste autorice te knjigu “Gospodin mi dade vjeru” u prigodi 800. obljetnice dolaska Franje Asiškoga na hrvatsko tlo. Oblikuje i potpisuje. vodič Kroz samostan i crkvu sv.Frane na Obali, te niz plakata i sličnih grafičkih uradaka. Njezine postaje Križnog puta krase Crkvicu Gospe Lurdske u Kaštel Lukšiću. Sudjeluje na nekoliko likovnih kolonija na otoku Braču i u Makarskoj. Općina Kaštela izdaje kalendar s motivima njenih slika. Bavi se umjetničkom fotografijom. Kritičke osvrte o njenom slikarstvu pišu: dr. Sergio Rotta, dr. Fani Celio Cega, dr. A natolij Kudrjavcev, Rada Dragojević, Mirela Duvnjak, Andro Filipić, dr. Tonći Šitin, Nela Žižić, Lana Brkić-Filippi, Gita Dragičević, Branka Brekalo, Stanko Špoljarić i drugi.

Njeni pejzaži, vedute, genre i mrtve prirode u tehnici ulja, akrilika i akvarela nalaze seu kulturnim ustanovama, državnim institucijama, sakralnim objektima te privatnim zbirkama u zemlji i svijetu.

Član je udruga “Likos”, “Salona art” i HDLU Zagreb. Sudjeluje na 5. hrvatskom triennalu akvarela s tri rada 2011., Triennalu pasionske baštine 2012., Međunarodnoj izložbi na temu “Žena i različitosti” 2013., Međunarodnoj izložbi minijatura u Vršilnici i Sarajevu 2015, Međunarodnoj skupnoj izložbi minijatura u Gradskoj knjižnici Duborvnik 2022. itd.

Izložbe

2022. ZAGREB 9.Triennale akvarela – PAVILJON MEŠTROVIĆ

2022. SLAVONSKI BROD 9. Triennale akvarela

2022. KARLOVAC 9. Triennale akvarela

2022. PULA Tematski projekt HDLU-ISTRE

2022. DUBROVNIK Skupna izložba minijatura Dubrovnik – Gradska knjižnica

2021. VRANJIC U susret Sv. Martinu, Vranjic, Kulturni centar

2021. DUGI RAT Sjećanje na Vukovar, Dugi Rat, Galerija KRUG

2021. SOLIN Mali format, Solin, Galerija Zvonimir

2021. AJDOVŠČINA Međunarodna izložba akvarela (biennale), Ajdovščina, Slovenija

2021. PODSTRANA ‘Dobro jutro more’ – Gornja Podstrana

2021. ZAGREB Godišnja izložba HDLU, Zagreb, Galerija Prsten

2021. SPLIT GKMM – podružnica Bol

2021. NOVA GRADIŠKA Žena, skupna online izložba povodom manifestacije Žene u Domu kulture

2020. SPLITU okviru Dana francuskog jezika i kulture 2020., ‘Svjetla Mediterana’

2020. SOLIN Teatrin GKS u Solinu ‘U teška vremena… treba imati noge za plesanje!’

2020. SPLIT Kuća jezika i kulture na Peristilu, ‘Svjetla Mediterana’

2020. ZAGREB GODIŠNJA IZLOŽBA ČLANOVA HDLU 2020. DOM HDLU

2020. BOL Ciklus ljetnih izložbi 31. Bolskog lita, ‘Ljeto za pamćenje’

2019. ŠIBENIK ‘Koze, ribe, tovari i druge beštije’ – GK Juraj Šižgorić

hrHrvatski