U likovnom opusu splitske slikarice Lili Gluić tehnika i motivi dvije su konstante. Akrilik na platnu i akvarel slikarski su mediji za kojima autorica kontinuirano poseže kako bi izrazila svoju duboku fascinaciju svijetom koji je okružuje i sraslost sa svime što Mediteran čini prepoznatljivim. Iako Lili često slika i sakralne motive, njen likovni opus određuju motivi strogo maritimne tematike, dalmatinska flora i fauna, kamena rustikalna arhitektura i motivi iz svakodnevnog života ribara i težaka. Ljudske likove ponekad slika pojedinačno, a često ih prikazuje grupno ili u paru. Međusobno komuniciraju obavljajući ribarske i težačke poslove, kartaju, razgovaraju, vesele se, a ponekad su u zavadi (“Svađene“). Prikazi su to bezazlenih svakodnevnih situacija načina života koji polako nestaje s naših prostora i odraz su autoričinih težnji da kroz likovnost (ako već drugačije ne može) zaustavi neumitne promjene u prostoru i vremenu. Sam naziv izložbe sugerira najdublju intimnu povezanost s morem koje je ishodište autoričinih slikarskih interesa.

Lili vrlo često slika životinje: koza, mačka i tovar nezaobilazni su motivi na njenim slikama i autorica uspješno uspijeva „uhvatiti“ njihove fizičke i karakterne osobine.

Kada akvarelom želi prikazati pejzaž ili ljudske i životinjske figure, autorica se prilagođava tehnici i u pravilu gotovo shematski prikazuje prostor i likove, ne opterećujući se detaljima. Koristeći akrilik, prepušta se boji (omiljenoj ljubičastoj, zelenoj i plavoj) i nanosi je u gustim potezima stvarajući koloristički razigrane kompozicije u kojima otkriva svoju ljubav i težnju prema impresionističkom izričaju, a detaljima na ljudskim i životinjskim likovima posvećuje više pozornosti. Motive domaće kamene gradnje (stambene kuće, crkvice) nastoji prikazati sa što više arhitektonskih elemenata i pratećih detalja iz svakodnevice (cvijeće, rasvjetna tijela itd.).

Bitna odrednica njenih radova je ustrajnost u motivima, dosljednost u tehnici i, u cjelini, unošenje obilja svjetlosti u svako djelo. Svojim likovnim radovima Lili Gluić bilježi ono što naš mediteranski, dalmatinski i otočki identitet čini specifičnim, lijepim i prepoznatljivim. U tome ustraje već duži niz godina.

 

Rada Dragojević Ćosović

en_GBEnglish (UK)